Συνέντευξή μου στον Δημήτρη Λάμπρου – VIOTIAPLUS.GR

Λουκάς Σπ. Γκικόπουλος: “Ο πολίτης πρέπει να νιώθει ότι η δημοτική αρχή τον σέβεται”

Ο Λουκάς Σπ. Γκικόπουλος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λεβαδέων στις εκλογές της 26ης Μαΐου, με τη “Συμφωνία Προοπτικής” του Γιάννη Ταγκαλέγκα. Πανεπιστημιακής μόρφωσης επιχειρηματίας στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή, ένας από εκείνους που δίνουν ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, μπορεί να εκπροσωπήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο κάτι ευρύτερο από τον αγροτικό κόσμο: ένα πρότυπο για το πώς η ευλογημένη ελληνική γη μπορεί με την κατάλληλη αξιοποίηση να παραγάγει αξία για τον αγρότη και για την κοινωνία ολόκληρη.

Τι σας ώθησε στην υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο;

Κύριε Λάμπρου, ο χαρακτήρας μου και ο τρόπος ζωής μου δεν μου επέτρεψαν ποτέ να διατηρώ μια παθητική στάση σε οτιδήποτε αφορά την επαγγελματική ή την κοινωνική μου ζωή. Θέλω πάντα να συμμετέχω και να διαμορφώνω, στο πλαίσιο των ικανοτήτων και των γνώσεων που έχω, την πραγματικότητα που βιώνω. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι στον Δήμο Λεβαδέων γεννήθηκα, μεγάλωσα, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, αλλά κυρίως ζω με την οικογένειά μου, με ώθησαν στο να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος.

Γιατί με τον Γιάννη Ταγκαλέγκα;

Ο Γιάννης Ταγκαλέγκας είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονο τρόπο σκέψης. Αγαπά και τιμά τη Λιβαδειά και την ιστορία της, ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνεται ότι αν δεν καινοτομήσεις και δεν εξελιχθείς, χτίζοντας πάντα και όχι γκρεμίζοντας, τότε κινδυνεύεις να πέσεις σε τέλμα. Η εμπειρία που απέκτησε ως περιφερειακός σύμβουλος και αντιπεριφερειάρχης, κυρίως όμως η πίστη του στη συνεργασία και τη σύνθεση,  κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο ψηφοδέλτιό μας, υπήρξαν κομβικά στοιχεία στην απόφασή μου να συμπορευθώ με τον Γιάννη και τον συνδυασμό «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ».

Ποια θα είναι η πρώτη ενέργεια που θα κάνετε όταν εκλεγείτε;

Κύριε Λάμπρου, οι αποφάσεις και οι δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια αυτονόητες υπηρεσίες του Δήμου προς τους πολίτες του, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η αγροτική οδοποιία και άλλα, έχουν παραμεληθεί με προκλητικό πολλές φορές τρόπο, προτεραιότητά μου θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Όταν θέλει άλλωστε κάποιος να χτίσει, πρώτα θεμελιώνει δυνατές βάσεις.

Τι θα έχετε ολοκληρώσει οπωσδήποτε μετά το τέλος της τετραετίας;

Αυτά που πρέπει και μπορούν κυρίως να γίνουν στον Δήμο μας, κύριε Λάμπρου, είναι πάρα πολλά. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην αναφερθώ αναλυτικά, μιας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε στους συμπολίτες μας το πρόγραμμά μας. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι στο τέλος της τετραετίας μοναδική μου αξίωση είναι να μπορώ να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια με βλέμμα ειλικρινές, αξιοπρεπές, καθαρό.

Έχετε κάποιο ειδικό σχέδιο για τη Λιβαδειά, κάποιο δικό σας όραμα που θα προωθήσετε;

Το όραμά μου, κύριε Λάμπρου, είναι να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε την επιλογή στα παιδιά μας, να είναι ο Δήμος Λεβαδέων ο τόπος που θα μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο πολίτης να νιώθει ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή ακούει τα θέλω του, συνεργάζεται μαζί του, αλλά κυρίως τον σέβεται. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε, όπως ανέφερα πριν, από τα απλά και τα αυτονόητα. Πρέπει να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι είμαστε εδώ για να τους υπηρετήσουμε και όχι το αντίθετο. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Έχετε σημαντικές σπουδές και δραστηριοποιείστε στον αγροτικό κλάδο. Ποια είναι η σημασία του πρωτογενούς τομέα γενικότερα, αλλά και ειδικά σε μια Λιβαδειά που θα παράγει και θα είναι οικονομικά εύρωστη;

Πράγματι, κύριε Λάμπρου, έχω φοιτήσει στη σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Χανίων. Ωστόσο, η αγάπη για τον τόπο μου και ο σεβασμός μου προς το επάγγελμα του αγρότη που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές Ελλήνων, με οδήγησαν στην απόφαση να επιστρέψω και να γίνω επαγγελματίας αγρότης. Για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στον Δήμο μας ειδικότερα, θα μπορούσα να σας πω πολλά. Όλοι γνωρίζουμε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ανάπτυξη του  πρωτογενούς τομέα, με τη διαμόρφωση μιας οικονομικά εύρωστης Λιβαδειάς, γιατί το έχουμε βιώσει διαχρονικά, αλλά και γιατί το βιώνουμε ακόμα και σήμερα, παρά τις πολλές δυσκολίες που έχει φέρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Η καλλιέργεια του κάμπου που δεσπόζει στον Δήμο μας προσφέρει κάτι τόσο απλό, αλλά συνάμα εξαιρετικά ουσιαστικό: παράγει πλούτο. Συνεπώς, η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μας μέσω στοχευμένων δράσεων από την εκάστοτε δημοτική αρχή, όπως για παράδειγμα καθαρισμός αρδευτικών καναλιών, διαμόρφωση αγροτικής οδοποιίας, μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποβεί για την ευρύτερη ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας.

Πείτε μας μερικά πράγματα για εσάς, τα πιο σημαντικά.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Θούριο ως το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά που απέκτησαν μαζί ο Σπύρος και η Γαρυφαλλιά Γκικοπούλου. Όπως σας προανέφερα, φοίτησα στη σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Χανίων, ωστόσο είμαι πλέον επαγγελματίας αγρότης. Είμαι παντρεμένος με τη Γιάννα Νικολάου, με την οποία έχουμε αποκτήσει μία κόρη ηλικίας 17 μηνών. Με την οικογένειά μου διαμένουμε μόνιμα στη Λιβαδειά.

Με ετικέτα: