Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις επικείμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στον Ά και ΄Β βαθμό αυτοδιοίκησης, να εκλέξουμε τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν την άμεση καθημερινότητά μας.
Η τωρινή προεκλογική περίοδος δεν διαφέρει σε πολλά από τις προηγούμενες.
Εκφράσεις και λέξεις, όπως πολιτικός πολιτισμός, αξιοπρέπεια, ακεραιότητα…εκβιασμοί, απειλές, συκοφαντία αποτελούν δομικά στοιχεία στον λόγο των περισσοτέρων υποψηφίων.
Σκοπός μου δεν είναι να διερευνήσω αν ισχύει ή όχι κάτι από τα παραπάνω. Θεωρώ ότι η αντίληψη του εκλογικού σώματος είναι πλέον αναπτυγμένη και μπορεί στην πλειοψηφία του να διακρίνει τι από τα παραπάνω ισχύει και τι χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους.
Αυτό όμως που με απασχολεί είναι η σημασία του ΟΧΙ, την οποία ορισμένες φορές αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο οι εκλέγοντες από τους υποψηφίους.
Στην προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι προσπαθούν να διεισδύσουν στο εκλογικό σώμα με «όπλα» τον χαρακτήρα τους, το πρόγραμμά τους, το όραμά τους κ.α., για να κερδίσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στο πρόσωπό τους.
Κατά την διαδικασία αυτή υπάρχει μία, απολύτως σεβαστή από εμένα, μερίδα ψηφοφόρων που απαντούν με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ προς κάποιους υποψηφίους μιας και για τους δικούς τους λόγους οι προτιμήσεις τους είναι διαφορετικές.
Ευτυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι σέβονται και εκτιμούν την επιλογή του ψηφοφόρου.
Υπάρχουν όμως κάποιοι υποψήφιοι που φέρονται σαν βασιλιάδες του μεσαίωνα και θεωρούν το εκλογικό σώμα την αυλή τους που δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους φέρει αντίρρηση.
Αμέσως ξεκινούν οι πιέσεις άμεσες ή έμμεσες, αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, επισκέψεις κατ’ οίκον κ.α., με σκοπό ο υποψήφιος να αλλάξει την ευθέως εκφρασμένη άποψη του.
Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις έρχεται η στιγμή, όσο θεμιτή και αν είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ο υποψήφιος, που ο ψηφοφόρος δεν αντέχει την πίεση που υφίσταται.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η πίεση είναι τόσο μεγάλη που προσβάλλει την προσωπικότητα του ψηφοφόρου, καταρρακώνει την αυτοεκτίμησή του, τσακίζει την αξιοπρέπειά του, αρχίζει να έχει αμφιβολίες για την στάση ζωής και τον τρόπο σκέψης του.
Ποιοι είστε εσείς που αμφισβητείτε την επιλογή μου, γιατί δεν καταλαβαίνεται τι σημαίνει ΟΧΙ;
Η λύση στο παραπάνω φαινόμενο δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι το ψέμα, αλλά η εκ βάθρων αλλαγή της συμπεριφοράς των υποψηφίων με κύριο γνώμονα τον σεβασμό προς τον ψηφοφόρο.
Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι κανένας ψηφοφόρος δεν θα γίνει αποδέκτης τέτοιας συμπεριφοράς στις επικείμενες εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.
Αν πάλι κάποιοι υποψήφιοι αρνούνται να αλλάξουν, γιατί το «είναι» τους έχει ποτιστεί από παλαιοκομματικές και ανήθικες πρακτικές του παρελθόντος, η απάντηση του εκλογικού σώματος πρέπει να δοθεί στην κάλπη.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να επικαλεστούμε ότι αφήσαμε στα παιδιά μας μια καλύτερη κοινωνία, μια κοινωνία που σέβεται τον συνάνθρωπό της και τα θέλω του. Άλλωστε η προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του καθενός μας είναι η εξωτερίκευση του εαυτού μας και το αποτύπωμά μας στην κοινωνία μας διαχρονικά.
Με εκτίμηση
Λουκάς Σπ. Γκικόπουλος